YAPAY ZEKÂ: ŞAİR, GAZETECİ, YAZAR

EDİTÖRDEN

“Yeni elektrik” üzerine birkaç kitap

“Alan Turing, bu alandaki insanbiçimciliğe dikkat çekmişti. Evet, merkezî sinir sistemindeki sinirlerin davranışını elektrik modelleriyle taklit etmek mümkündü ama, analoji bu şekilde kurulmamalıydı: 'Arabalarda tekerlek kullanmaya devam etmek yerine bacakları olan araba yapmak için uğraşıp didinmeye benzer bu,' diyordu.”

HER ŞEY

Vahşi batı dünyası ve benim gibi kodcular

“Ian McEwan, Benim Gibi Makineler’de alternatif bir tarih yaratıp matematikçi Alan Turing’i yaklaşık otuz yıl kadar fazla, 1982’ye kadar yaşattı, böylelikle de türünün ender bir örneği olarak, geçmişte geçen bir bilimkurgu romanı yazmış oldu: Kodlama dâhisi Turing yaşasaydı, yapay zekâ çok daha hızlı ilerlemeyecek miydi, henüz günümüze nasip olmamış şu Westworld’dekilere benzer robotlar çok daha erken bir tarihte üretilmeyecek miydi?”

KRİTİK

Yapay zekâ şiire ihtiyaç duyar mı?

“Yapay zekâ’ya dair her öngörümüzün, her tasavvurumuzun her birimiz için kendimizle ve dünyayla kurmakta olduğumuz ilişkinin bir aynası olması kaçınılmaz. Bu elbette şu demek, bugün yapay zekâya dair söylediğimiz her şey, aslında daha çok her birimizin kendimize ve kendimiz dışındaki her şeye ilişkin olarak söylediğimiz sözlerden başka bir şey değildir."

KRİTİK

Benim Gibi Makineler, sizin gibi âşıklar

“Âdem’in şiir tutkusu McEwan’ın bu güzel romanındaki en hoş dokunuşlardan biri. Tıpkı bir makinenin şiir yazıp yazamayacağı gibi, yapay zekâyla ilgili kurmacalarda sürekli karşımıza çıkan makinelerin âşık olup olamayacağı da yeni bir mesele değil. Ama Benim Gibi Makineler şiir, aşk ve insan doğasının nasıl iç içe geçebileceğini açık ve net bir şekilde gösterme konusunda öne çıkıyor.”

KRİTİK

Yapay zekâ sonrası eser sahipliği

“Yazarın, bir metni yazan kişinin kim olduğu, üslup analizi yapan bilgisayarlar yoluyla giderek daha rahat cevaplayabildiğimiz bir soru oldu. Ama bu yöntem yazarın 'rolü'yle de ilgili yeni soruları da beraberinde getirdi.”

KRİTİK

Algoritmalar, haberler ve robotlaşan gazeteciler

“Haber üreten yazılımlar, 2008 ekonomik krizinden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen medyada bir fırsat olarak görüldü. Gazetecilere kıyasla çok daha fazla haberi, çok daha ucuz ve hızlı bir şekilde üretebilen yazılımlar, insanların aksine hastalanmadan, şikâyet etmeden ve zam istemeden çalışabiliyordu. AP’nin bir yöneticisine göre yazılımlar aracılığıyla haber üretimi, gazetecilerin yaratıcı ve eleştirel bir faaliyet olarak gazeteciliğe daha fazla zaman ve enerji ayırmasını sağlayacaktı...”